KARDO Filosofie

KARDO Filosofie

Voor een leek zal Kardo er uit zien als een aantal losse combinaties, zonder enige structuur, maar na het volgen van bijvoorbeeld een Kardo opleiding zal je er achter komen dat de lesopbouw bijna hogere wiskunde is. Het aantal tellen “CTS” (counts) van een combinatie, de aanleermethodes zoals een “Slow Motion” of een “All At Once” en de diverse opbouw methodes geven al aan dat de lesopbouw meer is dan slechts een aantal combinaties en oefeningen uitvoeren. Symetrische combinaties, A-symetrische combinaties, splitsen en aan elkaar plakken, de logica en het “waarom” zullen dan steeds meer op hun plek vallen.

In het bovenstaande wordt echter alleen lichamelijke training belicht, maar Kardo is meer dan alleen de fysieke bezigheid. Door de uitdaging te zoeken in jouw fysieke kunnen, zal je met de nodige kennis jouw diepe innelijke kracht (spirit) moeten aanspreken. De positieve ontwikkeling in de “body, mind and Soul’ connectie zal dan ook het gevolg zijn en grootste doel binnen Kardo.

Vandaar dat onze slogan luidt  :

“more than just a workout”.

Maar… wat is Kardo dan nog meer en waar staat het voor?

Kardo in slechts enkele woorden omschrijven is dan ook onmogelijk. Je vindt ondestaand dan ook de completie definitie en filosofie van Kardo.

Oftewel; wat betekent het? en Waar staat het voor?

WORKOUT of VECHTSPORT?

UFW Kardo omschrijven als workout zou de naam tekort doen, aan de andere kant zou het onrealistisch zijn om het als vechtsport te omschrijven. Zouden we het in één woord moeten verwoorden, dan zou “lifestyle” hier het meest op z’n plek zijn. Een lifestyle die de voordelen biedt van een fysieke workout en de discipline uit de vechtsport.

Bandage Concept

In 2014 introduceerde UFW het unieke bandage-concept. De bandages, die voor (kick-)bokstrainingen worden gedragen met als doel het beschermen van de hand en pols, fungeerden in diverse cardio-kickbokstrainingen meer als imago en modieuze uitstraling. Het matchte met type workout en paste bij het stoere imago. Toch heeft bij Kardo het dragen van bandages veel functies die op het eerste gezicht niet direct zichtbaar zijn. Functies die verre van te maken hebben met kledingstijl en imago.

De functies van het dragen van de bandages zijn :

– Het opvangen (en voorkomen) van zweet
Bij Kardo maak je veel gebruik van je vuisten. Hierdoor krijg je zonder bandages snel zweethanden en dit voelt niet prettig aan.

– Prettig om in te knijpen
Het voelt een stuk beter aan om ergens in te knijpen terwijl je een vuist maakt.

– Handig om mee te coachen/ aan te raken
Als instructeur is fijner om zo fysiek te coachen. Je kunt je klanten tegen je bandages laten trappen en stoten. Dit is prettiger dan tegen je blote hand.

– Past altijd perfect

Er zijn verschillend andere oplossingen waarbij de bovengenoemde punten van toepassing zijn (bijvoorbeeld mma handschoenen). Echter voelt niets zo fijn aan als goed zittende bandages die je zelf omdoet.

– Als gradatie

De kleur geeft het niveau aan. Hiermee kan de instructeur de klant veel gerichter op niveau coachen en stimuleren om beter te worden.

– Inspireren van anderen
Doordat jij bandages omdoet, zullen andere geïnteresseerd zijn in de reden waar om jij deze draagt. Onbewust inspireer jij dus andere deelnemers om ook deel te nemen aan het leerproces.

De gradatie die gekoppeld is aan de kleur bandage is misschien wel de belangrijkste functie. Goed, veilig en met hoog rendement trainen was het criterium om het bandage-concept in het leven te roepen. Uit ervaring is gebleken dat pas na een aantal jaar de techniek voldoende wordt beheerst. Naast de reguliere training wordt dan ook het volgen van extra seminars en techniekworkshops aangeraden.

In de vechtsport is te zien hoe op een zeer effectieve methode de technieken worden aangeleerd. En met het woord “methode” bedoelen we ‘een wel doordachte manier om een bepaald doel te bereiken’. De methode waarmee op slimme (en liefst ook op leuke) wijze de kennis en vaardigheden eigen worden gemaakt.
In vechtsport wordt gebruik gemaakt van de banden-methode. 
Er wordt vanaf de witte band naar de zwarte band toegewerkt. 
Zodra de leerling de zwarte band heeft behaald, beheerst hij alle technieken. Vanaf dit moment start dan ook eigenlijk het echte trainen. Je kunt immers volledig goed trainen als je alles beheerst. Waar veel mensen denken dat de zwarte band het eindstation is, is de zwarte band eigenlijk het begin! Het bandensysteem is een stimulerende methode waardoor de leerling extra gemotiveerd raakt om te investeren in verbetering van zijn eigen vaardigheden.

Helaas zijn de Kardo technieken niet zo eenvoudig als een squat of een biceps curl. Al vergt het uitvoeren van een goede squat of een biceps curl een goede techniek, de complexiteit van de vechtsporttechnieken liggen vele malen hoger.

Het is dan ook onmogelijk om volledig bekwaam te worden in de technieken door alleen reguliere trainingen te volgen. 
Een beginner tijdens je training als instructeur een paar correcties geven, is dan ook verre van voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. 
De methode uit de vechtsport is daarom toegepast binnen Kardo. 
Het bandensysteem hebben we gemoderniseerd en komt bij Kardo tot uiting in het bandage-concept. Middels concrete exameneisen, extra techniektrainingen, challenges en techniekexamens wordt de klant gestimuleerd tot het beheersen van betere stoot- en traptechnieken.

Het bandage concept kent 7 kleuren :

(L = Level / Niveau)L0 = Wit (beginner, iedereen die wilt gaan beginnen aan het leerproces)

BASIS NIVEAUS

B1 = Geel (basic 1)
B2 = Oranje (basic 2)

Vanaf B2 ben je volledig in staat om goed aan de les deel te nemen

GEVORDERE NIVEAUS

A1 = Groen (Advanced 1)
A2 = Paars (Advanced 2)
Vanaf A1 ben je in staat om een eigen twist te geven aan je training. Dit wil zeggen dat, bijvoorbeeld als de trainer zegt ‘front kick’, jij ook een jumping front kick kunt maken, of een reverse spinning roundhouse kick.

LESGEEF NIVEAUS (Teaching Skills)

T1 = Blauw – Instructeur

T2 = Rood – Master (je mag dan zelf t/m Level 4 officiële examens 
 afnemen in naam van UFW International)
T3 = ROOD / ZWART – Expert (minimaal 15 jaar aantoonbare lesgeefervaring en in het bezit van minimaal 5 specialisatie diploma’s)

KARDO : Betekenis

KARDO : Commerciële Omschrijving

Kardo wordt vaak verward met Cardio en dat is eigenlijk precies wat we willen. Het wordt zelfs met regelmaat als UFW Cardio gepresenteerd. Het omschrijft in eerste instantie zeer duidelijk wat je kunt verwachten; een Ultieme Cardiovasculaire Fight Workout.

KARDO : Eenvoudig Filosofie

Kardo is inderdaad afgeleid van Cardio. Zoals eerder omschreven is hiervoor gekozen om voor een nieuwe deelnemer een makkelijke link te leggen tussen de woorden fight, workout en cardio. De naam is zorgvuldig gekozen en er is veel tijd overheen gegaan voordat de naam Kardo ontstond. Voor de naam Kardo werd gevormd, startten we in 2012, een jaar voor de oprichting, met een brainstormsessie waarbij “Cardio Karate” werd verkort tot “Kardo” . Daarbij werd het Japans woord “Do” toegevoegd wat staat voor “de (levens)wijze”. De naam Kardo was compleet en vertegenwoordigde datgene waar het ook daadwerkelijk voor staat.

Kardo = (gecombineerd) Cardio Karate

Kar = kort voor Karate
Do = Japans voor ‘weg’ als in levensweg of morele methode

KARDO : De Complete Filosofie

Als je aan een nieuwsgierig persoon die overweegt om aan een Kardo les deel te nemen, vertelt dat Kardo een manier van leven is waarbij de vorming van attitude, discipline en een open geest een grote rol spelen, dan zal ongetwijfeld de interesse snel afnemen. Deze persoon is mentaal nog niet klaar voor deze informatie. Het zou eenvoudiger zijn om slechts te zeggen dat het een effectieve cardio workout is waarbij gebruik wordt gemaakt van vechtsport technieken. Hierin refereren we dan ook naar de commerciële omschrijving, waarbij met een korte en simpele uitleg geprobeerd wordt om iemand over te halen om deze te gekke workout mee te doen. Ongetwijfeld komt vroeg of laat de vraag: “Maar wat betekent Kardo nou eigenlijk?” Dan zou je dus kort en bondig de eenvoudige filosofie kunnen meegegeven: “Kardo is verkort voor Cardio Karate” . Ondanks dat we het Japanse woord “Do” verwerkt hebben in de naam Kardo, zou de voorgaande omschreven definitie nog steeds te kort doen aan de ware betekenis. Iemand is klaar voor deze filosofie wanneer de persoon besluit het te zien als “more than just a workout…” en hier naar handelt. Met handelen bedoelen we méér tijd en energie te investeren in een workout die wereldwijd mensen heeft geïnspireerd verder te gaan, dan alleen “body and mind”. En met verder dan body and mind bedoelen we het ‘soul level’. 

Wanneer begeeft iemand zich op het “Body Level”, wanneer op het “Body and Mind Level” en wanneer op het “Body, Mind and Soul Level” ?
We zullen hier eerst een kleine zijstap maken om deze principes te onderbouwen, waarna het woord Kardo verder zal worden ontleed. Door de onderbouwing van “Body, Mind and Soul” zal deze ontleding nog beter te begrijpen zijn.

BODY, MIND en SOUL

BODY LEVEL

Het body level is van toepassing op iedere deelnemer die nul ervaring heeft met Kardo. Ook al heeft een nieuwe deelnemer ruime sport- en/of vechtsportervaring, Kardo-technieken zijn anders. De Kardo-technieken komen uit de vechtsport, maar de technieken zijn zo aangepast dat er conditioneel meer rendement kan worden behaald. Iemand die op body-level traint, zal vaak incorrect bewegen. Hij/zij trapt en stoot wel, maar mist de juiste technische uitvoering. Ook basis-combinaties zullen niet vloeiend en logisch aanvoelen. Het is dan ook van belang om een beginner zo snel mogelijk naar het “body and mind” level te brengen omdat ;

* A) De klant veiliger zal bewegen en de kans op blessures afneemt.
* B) De klant langer zal blijven deelnemen aan Kardo, omdat hij/zij nu ook daadwerkelijk de technieken begrijpt en fysiek prettiger deelneemt aan de trainingen. De bewegingen voelen fijn en goed aan!

BODY MIND LEVEL

We voegen de “Mind” toe als we praten over kennis. Al zal een instructeur de nodige technische cues geven, tijdens een workout kan er echter nooit voldoende worden ingegaan op de technische onderbouwing. Al zou jij zeggen dat dit een eerste vereiste is en de beginnende deelnemer zich hierin eerst wil verdiepen, wijst de praktijk anders uit. Een workout is fun, afwisselend en wordt ondersteund met stimulerende muziek. Een goede technische training is echter vaak zonder muziek, weinig fun en bevat veel theoretische onderbouwing. Zo’n training nodigt niet snel uit om aan deel te nemen. Dit is dan ook de reden waarom mensen op “Body” level starten en niet op “Mind”. De kans dat iemand stopt met Kardo is groot als hij/zij in het Body-level blijft. Deze persoon zal zich op een bepaald moment geroepen voelen om een keuze te maken in:

1. Stop ik en ga ik een andere sport beoefenen
2. Ga ik me meer verdiepen, workshops volgen en mijn techniek verbeteren.

Kiest deze persoon voor optie 2, dan zal hij/zij zich gaan ontwikkelen naar het body and mind level. Er is gekozen om extra tijd en energie te steken in de cognitieve ontwikkeling. Een keuze die als gevolg heeft dat de deelnemer beter en met meer plezier zal deelnemen aan de reguliere trainingen. Hij/zij wéét nu immers waar hij/zij mee bezig is. Naast de technische kennis zal in extra technische training ook de filosofie naar voren komen: “het Waarom” . Wie in eerste instantie wil sporten en iets nieuws wil proberen, zit vaak niet te wachten op pure techniektraining en al helemaal niet op een filosofisch verhaal. Deze persoon is daar gewoonweg nog niet klaar voor. Maar wanneer is de deelnemer er dan wel klaar voor? Wanneer is het een geschikt moment om deze belangrijke filosofie bij te brengen? Dit is iets wat de deelnemer zelf bepaalt. Hij/zij bepaalt dit op het moment dat de deelnemer zich aanmeldt voor bijvoorbeeld een techniekworkshop. De deelnemer is niet alleen meer geïnteresseerd in puur bewegen, de deelnemer is gedreven om te leren en uit dit door hier extra tijd in te investeren.

BODY MIND SOUL LEVEL

Bij het soul-level wordt gekeken naar overtuiging en het doorzettingsvermogen; de wijze waarop de technieken worden uitgevoerd. Geef je alles wat je hebt in iedere trap en iedere stoottechniek? Volledige focus, streven naar perfectie en telkens jezelf overtreffen, is alles samenvattend als we praten over de soul-level. Wat je met regelmaat gebruikt en uitdaagt, zal je sterker maken. Met het streven naar perfectie en het overtreffen van je kunnen, zul je de soul uitdagen en dus sterker maken! Dit is het hoogste en grootste doel bij Kardo. De soul is de mentaliteit, iets wat je meeneemt in het dagelijks leven. Je gebruikt in feite je lichaam met de juiste kennis naar het streven van een sterke en onwankelbare geest. Er zijn maar weinigen die op dit niveau trainen. Voor velen, ondanks dat ze de kennis hebben, blijft het een fysieke bezigheid. Dit is zonde, omdat zij nooit de ware kracht en spiritualiteit van Kardo zullen ervaren. Ondanks dat het geweldig is om op dit niveau te trainen, zal je er veel voor moeten laten, veel voor moeten opgeven en veel tijd en energie moeten investeren, alvorens het niveau is bereikt.

Wat je o.a. zult moeten opgeven is :

* – Excuses om te stoppen gedurende je training
* – Stoppen tijdens je training
* – Energie halen uit anderen
* – Energie halen uit de instructeur
* – Proberen beter te zijn dan de ander
* – Diploma’s en gradaties zien als het doel

Verder zul je veel moeten investeren in :

* – Techniektrainingen
* – Training bij andere instructeurs
* – Kennis opdoen in het algemeen over voeding en de menselijke 
 anatomie
* – Deelnemen aan een technisch examen
* – Volgen van instructeursopleidingen

K.A.R.D.O

Iedere letter van het wordt KARDO heeft afzonderlijk een betekenis die de filosofie van Kardo compleet maakt.

K = Karate, Kickboxing
A = Attitude
R = Ritme
D = Discipline
O = Open Minded

K

KARATE / Kickboksen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, bestaat KARDO uit karate bewegingen, echter kent KARDO ook technieken uit het Kickboksen. De letter “K” vertegenwoordigt dan ook de technieken die we gebruiken uit beide sporten.

A

ATTITUDE

Attitude is een houding waarmee je handelingen verricht. De manier hoe je staat, hoe je beweegt, hoe je praat, hoe je met mensen omgaat, enz. Attitude is de sleutel naar succes. Voor meer fysiek resultaat zul je met volle overtuiging en concentratie moeten bewegen. Maar dit geldt natuurlijk voor alles in het leven. Relaties, werk, studie, etc. Het maakt niet uit wat je doet, wil je succes, dan gaat het er niet alleen om dát je het doet, maar ook hóe je het doet!

R

RITME

Ritme wordt gekarakteriseerd door afwisseling in sterke en zwakke elementen. Alle dingen in het universum hebben een ritme. Extern zoals muziek, of intern zoals de atoomstructuur van een steen. De vechtsportbeoefenaar is geen uitzondering en de student die gevoel heeft voor ritme zal zich sneller ontwikkelen in de vechtsport dan een student die dit niet heeft. Het is voor de beoefenaar nuttig om zich in te laten met zaken die ritme hebben, zoals muziek, dans, etc. Dit leidt tot versmelting van geest en lichaam en dient als stevige basis voor groei en perfectie bij alles wat je onderneemt.

D

DISCIPLINE

In alles waar je plezier in hebt, is discipline overbodig. Iemand die het bijvoorbeeld leuk vindt om te sporten, zal minder discipline nodig hebben dan iemand die niet van sporten houdt. Iemand die het niet leuk vindt om te sporten, maar toch een fysiek doel wilt bereiken, zal dus veel discipline moeten hebben. Discipline is datgene wat je nodig hebt om door te gaan wanneer “willen” plaats maakt voor “moeten”. Discipline, hetgeen wat je nodig hebt om je doelen te behalen zodra er weerstand wordt geboden. Aan het begin van je training, wanneer je nog genoeg energie hebt, is het makkelijk om door te gaan. Ergens aan beginnen, lukt vaak dan ook zonder discipline. Het zijn de momenten wanneer het zwaar wordt en je echt niet meer kunt, dat je discipline nodig hebt om door te gaan. Discipline staat dan ook tevens voor structuur, planning en jezelf hier strikt aan houden. Met andere woorden; als je de afspraak met jezelf maakt iedere maandag, woensdag en vrijdag te gaan trainen, dan hou je jezelf daar aan. Hoe je jezelf op dat moment voelt, of een uitnodiging voor bijvoorbeeld een verjaardag, zullen dan ook geen invloed hebben op jouw discipline en de gemaakte afspraken met jouzelf. Discipline is een mentaal aspect dat je uitermate goed kunt ontwikkelen door het beoefenen van KARDO.

O

OPEN MINDED

‘Open minded’ is engels voor ‘open geest’. Iemand die open minded is, laat zich niet belemmeren door zijn overtuigingen of ervaringen uit het verleden. Wanneer je met een open geest in de wereld staat, sta je open voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en levenswijzen. Met een open geest kun je de wereld optimaal ontdekken. Je kunt eenvoudig contacten leggen, nieuwe dingen ontdekken en zo gaandeweg je leven verrijken. Veel mensen vinden dat de zin van het leven schuilt in constant blijven leren, constante groei. Met een open geest kun je onbeperkt leren omdat je je nooit laat belemmeren door het verleden. Je staat open voor alles wat nieuw en interessant is. KARDO is een manier, maar niet ‘dé’. Er zijn meerdere manieren en stromingen. Leer dus ook van andere trainers en stijlen. Blijf open minded, blijf leren en je zult het maximale bereiken in het leven.

KARDO : Samengevat

Je begrijpt nu beter dat KARDO meer is dan alleen een workout. KARDO is een manier van leven waarin je nooit uitgeleerd raakt. Het succes en de vele aanhangers van KARDO komen met name door de diepliggende filosofie. Het gaat er niet om dát je beweegt, het gaat erom hoe je beweegt. Bewust bezig zijn met je houding, fysiek en mentaal. Zowel tijdens als na de training.

KARDO is een training/ontwikkeling van lichaam, cognitie/kennis en de ziel.
– Lichaam
Het lichaam als middel, niet als doel.


- Cognitie/kennis
Om het lichaam correct te bewegen

– Ziel
Als hét doel naar innerlijke rust en een sterke onwankelbare geest.

“Gebruik kennis om je lichaam correct te bewegen met als doel het versterken van je innerlijke kracht”.