In 2014 introduceerde UFW het unieke bandage-concept. De bandages, die voor (kick-)   bokstrainingen worden gedragen met als doel het beschermen van de hand en pols, fungeerde in diverse cardio-kickbokstrainingen meer als imago en modieuze uitstraling. Het matchte met het soort workout en past bij het stoere imago. Toch heeft bij Kardo het dragen van bandages veel functies die op het eerste oog niet direct zichtbaar zijn. Functies die verre van te maken hebben met kledingstijl en imago.

De functies van het dragen van de bandages zijn :

 • Het opvangen (voorkomen) van zweet
  Bij Kardo maak je veel gebruik van je vuisten. Hierdoor krijg je zonder bandages snel zweethanden en dit voelt niet prettig aan.
 • Prettig om in te knijpen
  Het voelt een stuk beter aan om ergens in te knijpen terwijl je een vuist maakt.
 • Handig om mee te coachen / aan te raken
  Als instructeur is fijner om zo fysiek te coachen. Je kunt je klanten tegen je bandages laten trappen en stoten. Dit is prettiger dan tegen je blote hand.
 • Past altijd perfect
  Er zijn verschillend andere oplossingen waarbij de bovengenoemde punten van toepassing zijn (bijvoorbeeld mma handschoenen). Echter voelt niets zo fijn aan als goed zittende bandages die jezelf omdoet.
 • Als gradatie
  De kleur geeft het niveau aan. Hiermee kan de instructeur de klant veel gerichter op niveau coachen en stimuleren om beter te worden.
 • Inspireren van anderen
  Doordat jij bandages omdoet, zullen andere geïnteresseerd zijn in de reden waar om jij deze draagt. Onbewust inspireer jij dus andere deelnemers om ook deel te nemen aan het leerproces.

De gradatie die gekoppeld is aan de kleur bandage is misschien wel de belangrijkste functie. Goed, veilig en met hoog rendement trainen was het criterium om het bandage-concept in het leven te roepen. Uit ervaring is gebleken dat pas na een aantal jaar de techniek voldoende wordt beheerst. Naast de reguliere training wordt dan ook het volgen van extra seminars en techniekworkshops aangeraden. In de vechtsport is te zien hoe op een zeer effectieve methode de technieken worden aangeleerd. En met het woord “Methode” bedoelen we ‘een wel doordachte manier om een bepaald doel te bereiken’. De methode waarmee op slimme (en liefst ook op leuke) wijze de kennis en vaardigheden worden eigen gemaakt.

In vechtsport wordt gebruik gemaakt de banden-methode. Er wordt vanaf de witte band naar de zwarte band toegewerkt. Zodra de leerling de zwarte band heeft behaald, beheerst hij alle technieken. Vanaf dit moment start dan ook eigenlijk het echte trainen. Je kunt immers volledig goed trainen als je alles beheerst. Waar veel mensen denken dat de zwarte band het eindstation is, is de zwarte band eigenlijk het begin! Het banden-systeem is een stimulerende methode waardoor de leerling extra gemotiveerd raakt om te investeren in verbetering van zijn eigen vaardigheden.

 

Helaas zijn de Kardo technieken niet zo eenvoudig als een squat of een biceps curl. Al vergt het uitvoeren van een goede squat of een biceps curl een goede techniek, de complexiteit van de vechtsporttechnieken liggen vele malen hoger.

Het is dan ook onmogelijk om volledig bekwaam te worden in de technieken door alleen reguliere trainingen te volgen. Een beginner tijdens je training als instructeur een paar correcties geven is dan ook verre van voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. De methode uit de vechtsport is daarom toegepast binnen Kardo.  Het bandensysteem hebben we gemoderniseerd en komt bij Kardo tot uiting in het bandage-concept. Middels concrete exameneisen, extra techniek-trainingen, challenges en techniek-examens wordt de klant gestimuleerd tot het beheersen van betere stoot- en traptechnieken.

Het bandage concept kent 7 kleuren :

(L = Level / Niveau)

L0 = Wit (beginner, iedereen die wilt gaan beginnen aan het leerproces)

BASIS NIVEAUS
L1 = Geel (basic 1)
L2 = Oranje (basic 2)
Vanaf L2 ben je volledig in staat om goed aan de les deel te nemen

GEVORDERE NIVEAUS
L3 = Groen (Advanced 1)
L4 = Paars (Advanced 2)
Vanaf L3 ben je in staat om een eigen twist te geven aan je training. Dit wil zeggen dat jij bijvoorbeeld als de trainer zegt front kick, jij ook een jumping front kick kunt maken, of een reverse spinning roundhouse kick.

LESGEEF NIVEAUS
L5 = Blauw – Instructeur
L6 = Rood – Master (je mag dan zelf t/m Level 4 officiële examens
afnemen in naam van UFW International
)